Ingrediente:
-750 g de făină
-350 ml lapte
-1 plic de drojdie uscată (8g)
-1 lingură de zahăr
-60ml ulei
-1 linguriţă de sare
-50 ml apa pentru maia
Pentru uns deasupra avem nevoie de 1 galbenus batut cu 2 linguri de lapte.
Deasupra puteţi presăra susan, mac sau ce altceva preferaţi.
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un vas, se face o gaură în mijloc unde se pune drojdia, zahărul şi 50 ml apă.
Se formează astfel o maia ce se lasă să crească 10 minute.
Apoi se adaugă restul de ingrediente,sarea, laptele, câte puţin din ulei.
Se frământă până se incorporează bine toate ingredientele şi se obţine un aluat elastic şi pufos.
Dupa ce incorporam bine ca in imaginile de sus,punem aluatul intr-un bol curat si acoperim cu un prosop.
Se lasă la crescut pentru o oră, la loc călduţ.
Dupa ce a crescut frumos,il rasturnam pe blat aluatul.
Se frământă din nou şi se formează bile mai mici de 100 de grame fiecare.
Se unge o tava cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.
Lasam sa creasca 20 de minute la loc caldut.
După care se ung cu galbenusul batut cu lapte.
Deasupra puteţi presăra susan, mac sau ce altceva preferaţi.
Se coc la 180 de grade timp de 30 de minute(le lasam pana se rumenesc frumos).
Se scot pe un prosop,iasa 12 chifle din aceasta compozitie.