Ingrediente
Pentru blat :
-250 grame unt
-300 grame zahăr
-250 ml lapte
-3 linguri de cacao
-6 oua
-300 grame de făină +sau -2 linguri
-1 plic de praf de copt
-1fiola de esenţa de rom
-1 varf de cutit de sare
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se pune untul, zahărul, laptele şi cacao.
Se pune crăticioara pe foc şi se amestecă bine, până dă un clocot, apoi o punem la răcit.
În compoziţia rece se adaugă pe rând gălbenuşurile, făină (+/- 2 linguri), 1 plic de praf de copt şi esenţa de rom.
Separat se bat albuşurile spumă tare cu sare şi se amestecă încet cu compoziţia de mai sus.
Se răstoarnă într-o tavă de 27cm tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 45 de minute.
Se lasă să se răcească şi se taie în 3.
Blatul de tort e bine sa fie copt cu o zi inainte.
Sirop :
-400 ml apa
-200 grame zahar
-Coaje rasa de lămâie
-2 fiola de esenta de rom
Se pune pe foc într-o craticioara.
Amestecăm pana se topeste zaharul.
Se da deoparte pana se răcește.
1. Ingrediente crema ganache:
-100 ml frisca (32%grăsime)
-100 grame ciocolata alba
Mod de preparare:
Se pune frisca peste ciocolata rupta bucăți mici.
Se pune pe foc și se tine pana la punctul de fierbere.
Se da la o parte de pe foc și se amesteca pana se topeste ciocolata bine.
Se da deoparte pentru 2 ore.
-200 ml frisca (32% grasime)
-2 linguri de zahar pudra
-20 grame cocos
Se bate frisca cu zaharul pudra cu mixerul pana incepe sa se ingroase foarte putin.
Oprim mixerul si continuam cu telul sa amestecam compozitia de ganache cu frisca si cocos.
Daca continuam sa batem cu mixerul riscam sa o taiem.
Eu am patit-o,fiind frisca naturala e mai pretentioasa.
Amestecam usor pana se incorporeaza bine.
O batem pana devine cremoasa ca in imaginea de jos.
2.Al doilea strat am facut din ingredientele de mai jos:
-400 ml frisca (32% grasime)
-4 linguri zahar pudra
Se bate frisca cu zaharul cat sa fie cremoasa ca in imaginea de jos.
Inainte sa ne apucam de umplut tortul punem folie alimentara in forma.
Eu am folosit o forma care nu se desface.
Insiropam prima foaie,se pune primul strat de crema.
Intindem uniform crema.
Insiropam si a doua foaie si punem al doilea strat de crema.
Intindem uniform crema.
Se insiropeaza si ultima foaie se acopera cu folie si se dă la frigider până a două zi.
Dam folia la o parte prima data.
Si cu un carton special pentru torturi,pe care il punem deasupra tavi,ca in imaginea de jos.
Intoarcem tava cu fundul in sus.
Si ridicam usor tava din ambele parti.
Dam deoparte folia de pe tort.
Ingrediente pentru finisat tortul si ornat:
-600 ml frisca (32% grasime)
-120 grame zahar pudra
Se bate frisca cu zaharul cat sa fie cremoasa ca in imaginea de jos.
Prima data finisam tortul cu o paleta,sa avem grije sa oprim si pentru ornat deasupra.
Ingrediente nuca caramelizata:
-250 grame zahar
-200 grame nuca
Mod de preparare:
Topim zaharul bine la foc mediu.
Adaugam nuca peste zahar si amestecam bine.
Ungem o bucata de hartie de copt cu ulei si tornam nucile peste.
Le lasam sa se raceasca timp de o ora.
Le spargem cu făcălețul ușor.
Se ornează după bunul plac al fiecăruia.
Am mai adaugat doua modele de tort din aceeasi compozitie.
Spor la treaba 🙂