Ingrediente pentru blat:
-250 grame unt
-300 grame zahăr
-250 ml lapte
-3 linguri de cacao de calitate
-6 oua
-300 grame de făină +sau -2 linguri
-1 plic de praf de copt
-1fiola de esenţa de rom
-1 varf de cutit de sare
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se pune untul, zahărul, laptele şi cacao.
Se pune crăticioara pe foc şi se amestecă bine, până dă un clocot, apoi o punem la răcit.
Se separa albusurile de galbenusuri,separat intr-un bol se bat albuşurile spumă tare cu sare.
Dupa ce s-a racit compozitia,se stricoara intr-un bol mai mare.
În compoziţia rece se adaugă pe rând gălbenuşurile.
Se adauga faina cernuta inainte si amestecata cu praful de copt.Adaugam la inceput 250 de grame de faina,daca mai e nevoie mai punem depinde de calitatea faini,intra mai putina sau mai multa.
Adaugam si esenta de rom.
Se incorporeaza albusurile batute in compozitia de mai sus.Se amesteca cu o paleta de silicon sau o lingura de lemn,de jos in sus pana se incorporeaza bine.E bine sa incorporam albusurile in compozitie in 3 etape.
Se răstoarnă într-o tavă de 19-25 de cm tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 45 de minute.
Se lasă să se răcească şi se taie în trei foi egale.Blatul de tort e bine sa fie copt cu o zi inainte sa il umplem.
Spor la treaba 🙂