Ingrediente:
-300 grame fasole
-3 graunti de usturoi
– sare,piper dupa gust
-1 lingura de secretul gustului cu gust de legume
– 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit ceapa
-30-40 ml de ulei pentru fasole,cand o batem
-2 linguri de ulei pentru fasole cand o fierbem
-2 linguri pasta de rosii
-1 ceapa mare pentru calit
-2 cepe potrivite
–pastranac
–telina
Mod de preparare:
Spalam bine fasolea si o lasam la inmuiat de seara pana dimineata.A doua zi punem fasolea la fiert în apă calda, cât să treaca apa peste fasole.Fierbem pana da in clocot, apoi aruncam apa (repetam de doua ori) şi o punem din nou la fiert în apă fierbinte.Adaugam cele 2 cepe curatate si spalate,pastranacul curatat bine spalat si taiat bucati mai mici,telina,secretul gustului cu gust de legume,sarea si uleiul.Apa punem cat sa treaca peste fasole,lasam sa fiarba la foc mediu.Sa avem grije sa fie apa suficienta (daca mai adaugam apa intre timp isi pierde din gust).Cand fasolea e fiarta bine oprim focul.Scoatem fasolea cu o paleta scurgem bine de zeama si o punem intr-un bol.Scurgem apa în care a fiert fasolea, dar nu o aruncăm pe toată si mai păstrăm 80 de ml.Lasam sa se raceasca timp de o jumatate de ora.Separat intr-o tigaie se pune uleiul,ceapa tocata marunt si se caleste la foc mic.Cand este gata ceapa,se adauga pasta de rosii si se mai lasa la calit 2 minute.Dam deoparte pana batem fasolea cu mixerul.
Peste fasole adaugam 1 graunte de usturoi,10 ml de ulei si 3 linguri de zeama in care a fiert fasolea si mixam bine.
Punem intr-un bol si procedam la fel cu toata fasolea pana o terminam de mixat.Adaugam sare si piper dupa gust si amestecam bine.
O punem pe o farfurie sau intr-un bol.Turnaţi amestecul de ceapă peste fasole si o lasam la temperatura camerei doua ora.Pana se raceste complet,dupa o puteti baga la frigider pana in momentul serviri.Merge de minune cu turte calde.
Pofta buna 🙂