Ingrediente:
Aluat:
-700 grame faina
-25 grame drojdie la pachet (sau 15g drojdie uscata)
-80 grame unt 80% grasime
-50 ml lapte pentru maia
-1 lingurita zahar pentru maia
-3 oua
-150 grame zahar
-1 varf cutit sare
-2 plicuri zahar vanilat
-300 ml lapte
-coaja rasa de la o lamaie
-30 ml ulei
-2 fiole esenta de vanilie
Sirop:
-150 grame zahar
-30 grame miere
-esenta vanilie la fiola
-zeama de la o lamaie
-120 ml apa
Pentru uns deasupra :
Amestecam 2 galbenusuri cu 4 linguri de lapte.
-100 grame miere pentru uns deasupra dupa ce ii insiropam
-250 grame nuca macinata sau tocata marunt
Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie calde,la temperatura camerei.
Se cerne făina într-un vas, se face o gaură în mijloc se pune drojdia,lingurita de zahăr şi 50 ml lapte.
Se formează astfel o maia ce se lasă să crească 5 minute.
Intre timp pregatiti sodoul, amestecati ouale cu zaharul, sarea, zaharul vanilat,esentele si laptele.
Untul il topim foarte putin,sa avem grije sa nu il incingem prea mult.Sodoul se toarna cate putin peste maiaua crescuta.
Adaugam si coaja rasa de lamaie,putin cate putin din unt si framantam pana iasa un aluat ca ce-l de cozonac.
Daca simtiti ca aluatul e prea tare puteti sa mai adaugati lapte caldut.
Daca e prea moale puteti sa mai adaugati faina.
Framantati aluatul cu ulei, timp de cateva minute,
Formati o bila din aluat si o acoperiti cu un prosop.
Lasati aluatul sa creasca la temperatura camerei timp de 45 minute.
Dupa ce a crescut aluatul,il impartim in doua si o bucata trebuie sa aiba in jur de 700 de grame.
Luam aluatul de 700 de grame si il impartim in 20 de bucati,de cate 35 de grame fiecare.Formam bile pe care le dam in doua bucati egale.
Se formeaza din nou bile pe care le intindeti foarte subtiri si le rasucim.Si formam un opt ca in imaginea de jos.
La fel procedam cu tot aluatul.
Trebuie sa ne iese 40 de mucenici,dupa ce ii modelam ii punem intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.
Ii lasam sa creasca 20 de minute,dupa ce au crescut ii ungem cu galbenusurile batute.
Dam la cuptor la 175 de grade timp de 30 de minute.
Pregatim siropul:
Punem pe foc apa,zaharul,mierea si zeama de lamaie,amestecam pana se topeste zaharul,dam deoparte pana coacem mucenici.
Insiropam pe rand mucenici, puteti sa ii scufundati in sirop daca va plac mai insiropati.
Ii punem pe un gratar si ii lasam sa se scurga pana ii terminam de insiropat.
Se ung cu miere fiecare si presaram nuca cat dorim,(mierea e bine sa o incalzim putin ca,sa ungem mai usor cu o pensula).
Nuca o tocam marunt la un blendar.
Pofta buna 😛