Amandine de casa

Ingrediente pentru blat:

-8 oua (260 grame albus-130 grame galbenus)

-180 grame zahar

-250 grame faina

-25 grame cacao

-1 fiola de esenta de rom

-3 linguri de ulei pentru galbenusuri

-1 varf de cutit de sare

Ingrediente crema ganache:

-200 ml frisca naturala intre 18 si 30% grasime

-200 grame ciocolata 55% cacao

Ne trebuie -400 ml frisca naturala intre 18-30% grasime sa ingorporam cu ganache si 2 linguri rase de zahar pudra

Pentru sirop avem nevoie:

-400 ml apa

-200 grame zahar

-1 lingurita rasa de coaje de lamaie

–  esenta de rom

Pentru glazura ne trebuie:

-200 ml frisca naturala intre 18 si 30% grasime

-140 grame ciocolata neagra 55% cacao

Pentru gratarul de ciocolata am folosit 100 grame ciocolata alba si 2 linguri de ulei cand o topim.

Pentru moate avem nevoie de :

-90 ml frisca naturala intre 18 si 30% grasime

-90 grame ciocolata neagra 55% cacao

Mod de preparare blat:

Separam albusurile de galbenusuri,trebuie sa avem exact gramajele de mai sus.

Le batem spuma impreuna cu sarea.

Cand albusul este batut bine,adaugam jumatate din zahar.Il batem timp de 3 minute la viteza mare si adaugam si restul de zahar pe care il mai batem inca 3 minute.

Dupa ce am incorporat bine zaharul adaugam si galbenusurile batute inainte cu cele 3 linguri de ulei.

Le incorporam cu o paleta de silicon sau o lingura de lemn,de jos in sus in miscari lente.

Adaugam peste albusuri faina cernuta impreuna cu cacao(daca vreti puteti sa adaugati o lingurita de praf de copt daca va este frica,ca nu va creste blatul).

Prima data adaugam jumatate din cantitate nu pe toata o data,o incorporam bine de jos in sus cu miscari lente.

Adaugam si restul din compozitia de faina si incorporam bine.

Tapetam o tava de 27-30 cm cu hartie de copt si adaugam compozitia de blat.Intindem uniform compozitia cu o lingura.

Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasam timp de 15 minute la aceasta temperatura.Dupa ce trec cele 15 minute,dam cuptorul la 120 de grade timp de 25 de minute(depinde de cuptorul fiecaruia eu folosesc un cuptor de cofetarie cu ventilatie).

Intre timp cat se coace blatul pregatim siropul.Punem apa intr-o oala impreuna cu zaharul si lasam pana incepe sa de-a in colocot.Amestecam continuu pana se topeste zaharul bine.Cand incepe sa de-a in clocot adaugam coaja rasa de lamaie si lasam sa se raceasca.Dupa ce s-a racit siropul putem sa adaugam si esenta de rom.

Dupa ce pregatim siropul pregatim si crema ganache:

Se pune ciocolata rupta bucati mici peste frisca.

Se pune pe foc mic si se tine pana la punctul de fierbere.

Se da la o parte de pe foc și se amesteca pana se topeste ciocolata bine.

Se da deoparte pentru 2 ore.

Dupa ce s-a copt blatul il lasam 10 minute in tava dupa care il scoatem din tava si il punem pe un gratar sa se raceasca timp de 2 ore(revin cu poze cand scot tava din cuptor,din cauza grabei am uitat ca nu am mai facut poza).

Blatul il taiem in doua foi potrivite si surplusul il puteti folosi la bilute cu ciocolata sau cu crema de mascarpone.Se poate folosi si la un tort acest blat,se poate taia in trei foi egale fara nici-o problema.

Batem frisca si amestecam cu ganache dupa ce trec cele 2 ore.

Daca ne grabim sa umplem tortul sau prajitura, putem sa bagam in frigider cand e la temperatura camerei si se intareste mai repede.

Ingrediente:

-400 ml frisca naturala

-3 linguri de zahar pudra

Se bate frisca cu zaharul pudra cu mixerul pana incepe sa se ingroase foarte putin.

Oprim mixerul si adaugam ganache de ciocolata.

Batem incontinuare pana rezulta o crema ca in imaginea de jos.

Pentru incepatori e bine sa batem crema cu un tel,daca bateti cu mixerul se poate taia,eu am patit-o fiind incepatoare.

Cu timpul va dati seama cum se face si bateti cu mixerul.

Pregatim tava in care am copt blatul cu folie alimentara.Insiropam prima foaie si adaugam crema,din care oprim 3 linguri.Crema care o oprim o acoperim cu folie si o dam la frigider.

Intindem bine si adaugam a doua foaie pe care o insiropam.Acoperim prajitura cu folie si dam la frigider peste noapte.

Scoatem prajitura din tava si intindem un strat subtire din crema care am oprit-o.

Dupa ce intindem crema bine,dam la frigider pentru o jumatate de ora.

Taiem prajitura cum este in imaginea de mai jos si dam la frigider pana pregatim glazura.

Mod de preparare glazura:

Se pune ciocolata rupta bucati mici peste frisca.

Se pune pe foc mic si se tine pana la punctul de fierbere.

Se da la o parte de pe foc și se amesteca pana se topeste ciocolata bine.

Se lasa la temperatura camerei timp de 30 de minute.

Se pune intr-un pos de plastic si se glazureaza fiecare amandina in parte.

Se da la frigider pana pregatim si ciocolata alba.

Topim ciocolata impreuna cu uleiul si lasam la temperatura camerei pana se raceste.Se pune intr-un pos de plastic si ornam ca in imaginea de mai jos.Dam la frigider pana pregatim compozitia de moate.

Se pune ciocolata rupta bucati mici peste frisca.

Se pune pe foc mic si se tine pana la punctul de fierbere.

Se da la o parte de pe foc și se amesteca pana se topeste ciocolata bine.

Se baga la frigider pana incepe sa se intareasca (sa aveti grije sa nu lasati prea mult ca se intareste foarte repede).Dupa ce s-a intarit putin punem intr-un pos de plastic cu o forma si formam moatele pe amandine.

Dam la frigider  pana le servim cu pofta. 🙂

Sa aveti pofta si spor.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *