Savarine de casa

Ingrediente aluat:

-1 lingura rasa de coaje de lamaie

-1 fiola de esenta de vanilie

-500 grame de faina

-240 ml lapte

-50 grame zahar

-40 ml ulei sau 50 grame unt

-4 galbenusuri

-1 ou

-sare

Pentru maia avem nevoie de 10 grame drojdie uscata(25 grame drojdie proaspata) si 1 lingurita de zahar plus 50 ml apa calduta.

Pentru sirop avem nevoie de:

-1litru apa

-500 grame zahar

-1 lingura de coaje rasa de lamaie

-10 ml esenta de rom la fiola sau la sticluta de la Dr.Oetker

Pentru uns capacele la savarine avem nevoie de 50 grame dulceata de capsuni sau de zmeura.

Pentru umplutura avem nevoie de 700 ml frisca naturala si 4 linguri de zahar pudra.

Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un bol si in mijloc formam maiaua ca in imagine.

Adaugam drojdia cu zaharul si apa,amestecam si lasam 10 minute sa creasca.

Pregatim ouale si compozitia de lapte cu zaharul,esenta si coaja rasa de lamaie.

Intr-o craticioara punem laptele,zaharul,coaja rasa de lamaie si esenta,amestecam pana se topeste zaharul(sa avem grije sa nu incingem compozitia prea mult,trebuie sa fie putin calduta).

Dupa ce creste maiaua adaugam laptele,oul cu galbenusurile si  jumatate din ulei.Sau daca doriti sa puneti unt in loc de ulei,il topiti si il folositi cand se raceste putin.

Incorporam bine toate ingredientele.

Adaugam si restul de ulei sau de unt si framantam pana devine un aluat moale si lipicios.

Il acoperim cu folie alimentara si lasam sa creasca timp de 30 de minute.

Dupa ce a crescut aluatul ungem bine masa cu ulei si palmele,punem cu mana aluatul in formele unse bine cu unt.Daca nu puteti cu mana incercati sa puneti cu o lingurita.Dar este mai bine sa le punem cu mana pentru ca ies mai uniforme.Eu am folosit forme de tarte sau puteti folosi forme de savarine (mie imi plac in forme de tarte,ca sunt mai micute).

Lasam sa creasca 15 minute.Ies in jur de 18 bucati in forme de tarta.

Le bagam in cuptorul incins la 180 de grade si lasam la aceasta temperatura 10 minute.Dupa care scadem temperatura la 150 de grade si mai lasam 30 de minute pana se rumenesc frumos.

Le scoatem din forma si le lasam sa se raceasca timp de 2 ore.

Intre timp cat se coc savarinele pregatim siropul.Sa aiba timp sa se raceasca cat timp se racesc savarinele.Punem apa cu zaharul pe foc intr-o craticioara si amestecam pana se topeste zaharul bine.Lasam pe foc pana ajunge la punctul de fierbere.Adaugam coaja rasa de lamaie si dam deoparte pana se raceste bine.Esenta o adaugam cand este rece siropul.Inainte sa insiropam savarinele incalzim din nou siropul,este important sa fie mai fierbinte inainte sa adaugam savarinele,pentru ca se insiropeaza mult mai bine.

Dupa ce s-au racit savarinele le insiropam bine in siropul firbinte.

Le lasam in sirop pana vedem ca plutesc si sunt pline de sirop.Le intoarcem si pe o parte si pe alta.Cand siropul incepe sa se raceasca il incalzim bine de fiecare data cand le bagam,se insiropeaza mult mai bine cand este fierbinte.

Dupa ce le scoatem din sirop le punem pe un gratar si le lasam sa se scurga timp de 10 de minute.

Le taiem capacele si le dam cu dulceata pe deasupra.Batem frisca si le ornam ca in imaginea de jos,sau cum doriti le puteti orna.

Sa aveti pofta si spor la treaba.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *