INGREDIENTE:
-120 grame de albus
-200 grame de zahar foarte fin
-1 lingurita zeama de lamaie
–colorant alimentar
-esenta de vanilie
MOD DE PREPARARE:
Incingem cuptorul la 90C.Inainte sa bateti albusurile le tineti la temperatura camerei timp de 20 de minute.Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie la viteza medie.Se continua mixarea adaugand treptat zaharul(lingura cu lingura),apoi se adauga esenta de vanilie.Bezeaua este gata cand zaharul este topit si are un aspect lucios ca in imaginea de mai jos.
Bezeaua o puneti in posuri cu diferite forme de duiuri,pe care o puteti colora cu ce culoare doriti.
Se formeaza bezelele in tava tapetata cu hartie de copt.Se dau la cuptorul preincalzit la 90C timp de 90 de minute.
Dupa 90 de minute trebuie sa isi pastreze culoarea frumoasa si sa fie crocante.Cand sunt gata le mai lasati 30 de minute in cuptor sa se raceasca treptat cu usa cuptorului intredeschisa.
Le puteti da ce forma doriti si le puteti manca decorate cu frisca,sosuri,fructe sau simple.
Se pastreaza bine pentru cateva zile intr-o cutie inchisa etans,care le fereste de umezeala.
Un mic sfat in cazul in care va este frica ca nu va iasa,sau nu se topeste zaharul bine cand bateti albusurile impreuna cu zaharul,puteti sa amestecati de la inceput albusurile cu zaharul si sa puneti vasul pe o baie de aburi pe care il lasati pana atinge temperatura de 60 C.Dar sa aveti grije sa amestecati din cand in cand,sa nu le bateti e nevoie decat sa se topeasca zaharul si le bateti cu un mixer timp de 15 minute la viteza mare.Eu le fac mai mereu cum este reteta de mai sus,pentru ca folosesc un zahar tos foarte fin.
Spor la treaba!