Ingrediente:
–700 grame făină
-300 ml lapte
-1 plic de drojdie uscată (8g)
-1 lingură de zahăr pentru maia
-60 ml ulei
-1 linguriţă de sare
–mac
-susan
-2 galbenusuri
-4 linguri de lapte
-50 ml apa/lapte pentru maia
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un vas, se face o gaură în mijloc unde se pune drojdia, zahărul şi 50 ml apă.
Se formează astfel o maia ce se lasă să crească 5/10 minute.
Apoi se adaugă restul de ingrediente, sarea, laptele, câte puţin din ulei.Se frământă până se incorporează bine toate ingredientele şi se obţine un aluat elastic şi pufos.
Aluatul format se lasă la crescut pentru o oră, la loc călduţ.Acoperim cu un prosop aluatul.
Dupa ce a crescut frumos,il rasturnam pe blat aluatul.Se frământă din nou şi se formează bile ca in imaginea de jos.
Se mai lasa pe blat bilele de aluat sa mai creasca 5 minute.
Se presara faina pe masa de lucru si se impletesc in trei, batoane mai mici ,mai mari.
Se mai lasă să crească 10 minute, după care se ung cu gălbenuşurile bătut cu 4 linguri de lapte.
Deasupra puteţi presăra susan, mac sau ce altceva preferati.
Se coc la 175 de grade timp de 30 de minute.Le lasam pana se rumenesc frumos.
Spor la treaba 🙂