Ingrediente pentru blat:
-3 oua
-100 grame faina
-20 grame cacao
-1 plic praf de copt
-60 grame zahar
-1 fiola esenta de rom
-70 grame ciocolata 52%cacao
-1 lingurita ulei pentru topit ciocolata
-60 ml lapte
-35 ml ulei
Mod de preparare:
Prima data pregatim ciocolata, sa aiba timp,sa se raceasca cat timp pregatim compozitia de blat.
Topim ciocolata cu o lingura de ulei si o dam deoparte sa se raceasca.
Se amesteca ouale cu zaharul pana se topeste bine,cu un tel sau cu un mixer.
Adaugam uleiul,laptele,faina cernuta si amestecata cu cacao si praful de copt.
Incorporam bine toate ingredientele.
Adaugam ciocolata,esenta de rom si amestecam bine.
Tornam compozitia de blat intr-o forma tapetata cu hartie de copt de 22 cm.
Bagam blatul la cuptor la 170 de grade timp de 40 minute.
Scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca 2 ore.
Intre timp cat se raceste blatul,pregatim ganache de ciocolata alba si neagra.
Ingrediente ganache de ciocolata neagra:
-100 grame ciocolata neagra 52% cacao
-100 ml frisca naturala 32% grasime
Mod de preparare:
Se pune ciocolata rupta bucati mici, peste frisca.
Se pune pe foc si se tine pana la punctul de fierbere.
Se da la o parte de pe foc si se amesteca pana se topeste ciocolata.
Se da deoparte pentru doua ore.
La fel procedam si cu ganache de ciocolata alba.
Ingrediente:
-100 grame ciocolata alba
-100 ml fisca naturala 32% grasime
Mod de preparare:
Se pune ciocolata rupta bucati mici, peste frisca.
Se pune pe foc si se tine pana la punctul de fierbere.
Se da la o parte de pe foc si se amesteca pana se topeste ciocolata.
Se da deoparte pentru doua ore.
Pentru umplutura avem nevoie de:
-150 grame nuci prajite
-sos de caramel
Reteta la sosul de caramel o gasiti aici.
Mi-a intrat decat jumatate din aceasta cantitate la prajitura.
Sosul trebuie sa fie mai lichid,ca sa se intinda peste tot.
Daca il pregatiti inainte si apuca sa se intareasca foarte mult,se poate incalzi foarte putin,cat sa il puteti intinde.
Inainte sa umplem prajitura,pregatim cremele.
Pentru amandoua creme avem nevoie de:
-400 ml frisca naturala 32% grasime
-4 linguri de zahar pudra
Se bate frisca cu zaharul pudra cu mixerul, pana incepe sa se ingroase foarte putin.
Impartim frisca in doua boluri mai micute si adaugam ganache de ciocolata in fiecare bol.
Prima data incorporam ganache de ciocolata neagra,batem cu un tel.
Amestecam pana devine o crema pufoasa.
La fel procedam si cu ce-a alba.
Cremele le dam deoparte pana taiem blatul.
Dupa ce s-a racit blatul,il taiem in doua,prima data taiem foarte putin din partea de sus (ca sa intre mai bine sosul de caramel in blat).
Prajim nucile si le tocam marunt.
Prima data punem folie in forma pe laterale.
Insiropam prima foaie cu sos de caramel si presaram nuci.
Punem crema de ciocolata,a alba intr-un pos cu sprit si procedam ca in imaginea de jos.
Presaram nuci si adaugam a doua foaie,presam putin cu palmele.
Adaugam ultimul strat de sos si de nuci.
Punem crema de ciocolata intr-un pos cu sprit si procedam ca in imagine.
Nivelam cu o paleta dreapta si dam forma cu o paleta cu zimt.
Punem deasupra bomboane toffifee si dam la frigider pana a doua zi.
Daca nu mai puteti astepta o lasati cel putin 4-5 ore sa aiba timp sa se insiropeze cu sosul de caramel.
Deasupra am ornat cu ciocolata alba,topim 80 grame cu 30 ml frisca naturala.
Punem intr-un coif de hartie de copt si ornam.
Spor la treaba si pofta buna 😛 😛 🙂
Modul de preparare este la fel ca reteta de mai sus de la prajitura cu ciocolata, numai ca am dublat cantitatile la ingrediente si am facut sub forma de tort.Blatul se taie in trei bucati egale din cantitatea dubla de ingrediente.Pentru ornat am folosit urmatoarele ingrediente.
Pentru prima glazura avem nevoie de:
-100 ml frisca naturala 32%grasime
-100 grame ciocolata alba
Se pune ciocolata rupta bucati mici peste frisca si o punem pe foc.
Se tine pe foc pana la punctul de fierbere,dam deoparte si amestecam pana se topeste toata ciocolata,dam deoparte pentru 2 ore.
Batem 200 ml frisca naturala 32% grasime cu 2 linguri de zahar pudra pana incepe sa se ingroase putin.
Oprim mixerul si adaugam ganache,amestecam bine pana devine cremoasa ca in imaginea de mai jos.
Crema obtinuta se intinde cu o paleta cat putem de drept si dam modelul pe laterale cu aceasta paleta.
Pentru a doua glazura de ciocolata avem nevoie de:
-200 ml frisca naturala 32%grasime
-120 grame ciocolata neagra 52% cacao
Se pune ciocolata rupta bucati mici peste frisca si punem pe foc.
Se tine pe foc pana la punctul de fierbere,dam deoparte si amestecam pana se topeste toata ciocolata.
Lasam sa se raceasca la temperatura camerei,maxim 25 de minute.
Se pune in mijloc toata glazura,care o sa cada pe laterale si da un aspect frumos la tort.
Dam la frigider pentru 15 minute,il scoatem si il ornam cu frisca si fructe.
Pentru moate avem nevoie de 200 ml frisca si 2 linguri de zahar.
Spor la treaba 🙂