Ingrediente:
Pentru foi:
-125 ml lapte
-125 ml ulei
-125 grame zahar
-1 lingurita coaje rasa de lamaie
-1 lingurita praf de copt
-1 varf de cutit de sare
-600 grame faina
-2 oua
Mod de preparare:
Prima data preparam foile.
Se mixeaza ouale cu zaharul pana se spumeaza timp de 10 minute.
Adaugam uleiul si mai amestecam 2 minute.
Adaugam laptele si coaja rasa de lamaie.
Dupa incorporam bine toate ingredientele, adaugam treptat din faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Framantam pana incorporam bine toata faina (eu am folosit faina dobrogea 000 sau de la boromir).
Trebuie sa iese un aluat potrivit nici prea tare nici prea moale.Trebuie sa se intinda foarte usor,daca este gros se intinde greu si se rupe.Daca va iasa prea tare aluatul se rup foiile si nu mai merg taiate in forma de munte.
Framantam compozitia bine si o impartim in 5 sau 6 bucati egale care vor fi foile.
Intindem foaia cu facaletul,pe blatul de bucatarie foarte putin,ca in imagine.
Punem direct pe hartia de copt si intindem cu facaletul.Eu inainte sa ma apuc de foi,fac semn cu pixul pe hartia de copt cat este tava,ca sa imi fie mai usor de intins si mai drept pana la semnul cu pixul.Pregatesc 5 bucati de hartie de copt,asa pot sa intind mai multe pana se coc.
Foaia trebui intinsa cat mai subtire.
Le coacem in cuptor la foc potrivit timp de 7 minute.
Pe parcurs ce foile se coc, le asezam una peste alta pana le coacem pe toate.
Dupa ce terminam foile de copt ne apucam de crema.
Ingrediente pentru crema:
-500 grame zahar
-1 litru de lapte
-3 linguri de apa
-8 linguri de gaina (225 grame faina dobrogea 000 sau de la boromir)
-2 fiole esenta de rom
-250 grame margarina sau unt de 80%grasime
Mod de preparare:
Caramelizam zaharul impreuna cu cele 3 linguri de apa.
Dam focul incet la aragaz cand incorporam faina.
Adaugam treptat faina,lingura cu lingura,amestecam continuu cu un tel sau cu o lingura de lemn.
Amestecam bine pana incorporam toata faina.
Adaugam laptele putin cate putin,amestecand continuu cu mare atentie pentru ca se va umfla si va puteti arde.
Tinem oala la foc incet si amestecam continuu pana incepe sa se ingroase,15 minute dureaza pana se ingroase foarte bine.
Dupa ce s-a ingrosat,luam crema de pe foc si adaugam esenta cu margarina taiata cuburi.
Amestecam cu un tel sau cu o lingura de lemn,pana incorporam bine margarina.
Crema fierbinte se intinde peste foi,ultima foaie ramanand neacoperita.In cazul in care facem prajitura in forma de munte nu adaugam toata crema intre foi si oprim si pentru imbracat muntii de carpati.
Dam prajitura la rece peste noapte.
A doua zi taiem marginile,punem un strat subtire de nutella si presaram cu cocos deasupra.
-130 grame nutella
-80 grame cocos
O dam 10 minute la frigider pana se intareste nutella pe deasupra.
Dupa ce trec cele 10 minute o putem portiona si servi.
Pofta buna si spor la treaba 🙂 😛 🙂