Este o prajitura foarte buna si foarte usor de preparat.Se mai poate pune in compozitie,nuca,stafide,gem de prune sau dulceata de visine.Depinde de gustul fiecaruia.
INGREDIENTE PENTRU NEGRESA:
-250 grame unt
-300 grame zahăr
-250 ml lapte
-3 linguri de cacao de calitate
-6 oua
-300 grame de făină +sau -2 linguri
-1 plic de praf de copt
-1fiola de esenţa de rom
-1 varf de cutit de sare
Avem nevoie de 120 grame ciocolata de 43% cacao,pe care o punem deasupra inainte sa bagam prajitura in cuptor.
Pentru glazura avem nevoie de 250 grame ciocolata cu lapte si 50 ml frisca naturala.
MOD DE PREPARARE:
Într-o crăticioară se pune untul, zahărul, laptele şi cacao.
Se pune crăticioara pe foc şi se amestecă bine, până dă un clocot.O dam deoparte si o lasam la răcit timp de 2 ore.Daca va grabiti puteti sa o puneti intr-un vas cu apa rece si schimbati apa mereu pana se raceste bine.
Se separa albusurile de galbenusuri,separat intr-un bol se bat albuşurile spumă tare cu sare.
Dupa ce s-a racit compozitia,se stricoara intr-un bol mai mare.În compoziţia rece se adaugă pe rând gălbenuşurile.Se adauga faina cernuta inainte si amestecata cu praful de copt.Adaugam la inceput 250 de grame de faina,daca mai e nevoie mai punem depinde de calitatea faini,intra mai putina sau mai multa.Adaugam si esenta de rom.
Se incorporeaza albusurile batute in compozitia de mai sus.Se amesteca cu o paleta de silicon sau o lingura de lemn,de jos in sus pana se incorporeaza bine.E bine sa incorporam albusurile in compozitie in 3 etape.
Se răstoarnă într-o tavă de 37 cm lungime si 25 cm latime tapetată cu hârtie de copt . Adaugam deasupra ciocolata rupta bucati mici si apasam cu degetul sa intre in compozitie.
Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.Lasam 10 minute sa creasca la 180 de grade si dupa scadem temperatura la 160 de grade,timp de 35 de minute.
Se lasă să se raceasca timp de 2 ore.Pentru glazura topim ciocolata pe bain-marie, impreuna cu frisca naturala.Pentru cine nu stie ce inseamna bain-marie,o sa scriu cateva cuvinte.
1. Se ia o tigaie întinsă şi adâncă, se umple cu apă (nivelul să nu depăşească 3 cm) şi se pune pe foc.
2. Ciocolata se rupe şi se pune într-un castron de metal sau de Jena. Vasul se pune apoi în tigaie, direct în apă.
3. Când apa începe să fiarbă, se opreşte focul, iar ciocolata se lasă la topit.Dupa punem ciocolata peste negresa si dam la frigider pentru o jumatate de ora.Scoatem prajitura din frigider si o portionam.Inainte sa taiem prajitura este bine sa avem langa noi un vas cu apa fierbinte.De cate ori taiem prajitura bagam cutitul in vas si il stergem foarte repede.Continuam la fel pana terminam de taiat prajitura.Se taie mult mai frumos prajitura.
Puteti folosi ce ciocolata aveti sau va place pentru glazura.Nu este obligatoriu cu lapte,iasa la fel de buna.Sa aveti grije sa nu lasati prea mult la cuptor,ca se usuca si nu mai are acelasi gust.
Sa aveti spor si pofta 🙂