Ingrediente pentru aluat:
-550 grame de faina
-20 grame drojdie proaspata(8 grame uscata)
-50 ml lapte pentru maia
-1 lingura de zahar pentru maia
-40 grame unt 80%grasime
-80 grame zahar
-1 varf de cutit de sare
-150 ml de lapte
-coaje rasa de la o lamaie
-1 fiola de esenta de vanilie
-50 ml ulei
-2 oua
Pentru uns aluatul avem nevoie de 100 grame de unt 80%grasime.
Pentru sirop avem nevoie de:
-200 ml apa
-150 grame de zahar
-zeama de la o lamaie
-1 fiola de esenta de vanilie
-50 grame de miere
Pentru uns deasupra covrigii avem nevoie de:
-2 galbenusuri
-6 linguri de lapte
Avem nevoie de 50 grame de faina pentru modelat covrigii.
Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie scoase din frigider cu 2 ore inainte sa ne apucam de aluat.
Se cerne faina intr-un vas,se face o gaura in mijloc unde se pune drojdia,lingura de zahar si 50 ml de lapte caldut.
Se formeaza astfel o maia ce se lasa sa creasca 10 minute.
Intre timp cat creste maiaua dam lamaia pe razatoare,incalzim laptele impreuna cu zaharul.
Adaugam peste maia coaja rasa de lamaie,sarea,ouale,untul topit si racit,esenta de vanilie si laptele cu zaharul pe care l-am incalzit impreuna.
Se incorporeaza toate ingredientele.
Dupa ce incorporam bine ingredientele de mai sus, tornam treptat uleiul si framantam pana incorporam tot uleiul si rezulta un aluat pufos.
Daca simtiti ca aluatul este prea tare mai puteti adauga cateva linguri de lapte.
Daca aluatul este mai moale,mai puteti adauga 2-3 linguri de faina.
Punem aluatul intr-un vas curat uns cu ulei si lasam sa creasca timp de 45 de minute la loc cald ferit de curenti.
Untul il topim si il lasam la temperatura camerei cat se dospeste aluatul.
Preseram faina pe blatul de lucru si rasturnam aluatul,intindem aluatul in forma de patrat.
Ungem aluatul cu unt,il impaturim in 4 ca in imaginile de mai jos.
Il punem inapoi in vas si dam la frigider timp de 45 de minute,timp in care se intareste untul.
Cat timp sta la frigider aluatul mai creste.
Intindem aluatul din nou in forma de patrat si il taiem in 20 de fasii pe latime.
Luam o fasie de aluat,o tinem cu o mana de un cap si cu o mana de celalalt capat,rasucim fiecare capat in sensuri opuse in asa fel incat sa obtineti o spirala.
Formati un fel de 8 si lipiti capetele pe spatele covrigului.La fel procedati cu toate fasiile.
Tapetam o tava cu hartie de copt,asezam covrigii in tava(sa lasati spatiu intre ei,pentru ca ei mai cresc in cuptor).
Inainte sa ii bagam la cuptor ii lasam sa creasca 15 minute.Apoi ii ungem cu galbenusurile amestecate impreuna cu laptele,cu ajutorul unei pensule.
Se incinge cuptorul la 150 de grade,se introduce tava in cuptor si ii coacem timp de 10 minute,la aceasta temperatura.Dupa care se creste temperatura la 180 de grade.Timpul de coacere este in jur de 35 de minute,conteaza si in functie cum coace cuptorul fiecaruia.
Cat timp se coc covrigii pregatim siropul.Amestecam toate ingredientele si punem vasul pe foc si tinem pana se topeste zaharul.
Dupa ce s-au rumenit frumos covrigii,se pun pe un gratar si se lasa pana se racesc timp de 10 minute.Apoi ii bagam in sirop pe rand si ii tinem cateva secunde cat sa absoarba din sirop.Dupa ce ii insiropam ii lasam pe gratar sa se scurga de sirop.Ii putem servi simpli sau ii mai putem servi cu nuca de cocos sau nuca macinata.
Spor la treaba si pofta mare 🙂