Am facut acest tort de fructe special de ziua sotul.
Pentru blat am folosit aceasta Reteta
Pentru acest tort am folosit o forma de 19 cm latime si lungime de 10 inci.
Blatul este bine sa il facem cu o zi inainte,daca nu aveti timp este bine sa il preparam cu 3 ore inainte sa il umplem.
Ingrediente pentru sos:
-150 grame de capsuni
-80 grame de zmeura
-70 ml apa
-60 grame zahar
Pentru sirop avem nevoie de:
-200 ml apa
-150 ml sirop de la compot de ananas
-150 grame zahar
Pentru umplutura avem nevoie de:
-800 ml frisca naturala 30%grasime
-250 grame ananas din compot
-100 grame de zahar
Pentru decorat tortul avem nevoie de:
-300 ml frisca naturala 30% grasime
-3 linguri de zahar pudra
Pentru glazura de ciocolata avem nevoie de:
-100 ml frisca naturala 30% grasime
-70 grame ciocolata neagra 55%cacao
Mod de preparare:
Prima data pregatim sosul de fructe.
Spalam fructele si le bagam la blendar cu apa pana se fac pasta.
Punem intr-o craticioara pe foc impreuna cu zaharul si lasam sa fiarba 10 minute la foc mic.
Cat timp fierbe luam toata spuma care se strange la suprafata cu o lingura si o aruncam.
Cand trec cele 10 minute oprim focul si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Intre timp cat se raceste sosul tocam ananasul marunt si pregatim siropul.
Amestecam apa cu sucul de ananas si zaharul intr-un bol pana se topeste zaharul bine.
Pregatim forma in care umplem tortul cu folie alimentara.
Batem frisca cu zaharul pana devine cremoasa ca in imaginea de mai jos.
Insiropam prima foaie si adaugam peste jumatate din sosul de fructe,intindem cu o lingura peste tot.
Frisca se imparte in doua parti egale.
Punem jumatate de frisca din cantitatea impartita in doua.
O intindem bine si adaugam jumatate din ananasul tocat marunt.
Presam cu palma ananasul in frisca,adaugam si jumatatea din prima cantitate de frisca.
Intindem uniform si adaugam a doua foaie insiropata.
Tornam restul de sos si intindem peste tot bine.
Adaugam jumatate din a doua cantitate de frisca.
Intindem bine si adaugam ananasul,presam cu palma si punem si ultima frisca.
Intindem uniform si adaugam ultima foaie de blat insiropata.
Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider peste noapte.
A doua zi il scoatem din forma si ornam cu frisca(nu am mai avut baterie la camera sa ii fac poza cand l-am scos din forma).
Batem frisca cu zaharul pudra pana devine cremoasa,ca in imaginea de mai jos.
Eu inainte sa pun frisca peste tort,il tin la temperatura camerei o ora .
Pentru ca frisca naturala(frisca naturala nu se orneaza la fel ca ce-a vegetala) se intareste foarte repede daca pun imediat pe tort cum il scot din frigider si nu mai pot sa dau forma pe margine.
Forma pe margine am dat-o cu o paleta cu zimt,dupa ce am intins bine frisca cu o paleta.
Dam tortul la frigider pentru o ora.
Punem frisca pe foc si tinem pana la punctul de fierbere,dam deoparte si adaugam ciocolata tocata marunt.
Amestecam bine pana se topeste toata ciocolata,lasam la temperatura camerei pana se raceste.
Punem ciocolata intr-un coif de plastic si il tinem pe marginea tortului sa cada frumos pe lateral.
Ciocolata de ramane se pune in mijloc peste tot cat mai uniform.
Se orneaza cu fructe si cirese confiate.
Spor la treaba 🙂