Cozonac pufos de casa

Ingrediente aluat:

-1 kg faina

– coaje rasa de la o lamaie

-1 fiola esenta de vanilie

-1 fiola esenta de rom

-2 linguri de miere

-240 grame de zahar

-200 ml lapte

-150 ml ulei

-60 grame unt

-2 galbenusuri sau 4 galbenusuri cum doreste fiecare ,cu cat sunt mai multe cu atat iasa mai galben miezul din interior

-1 praf de sare

-3 oua

Ingrediente pentru umplutura:

-4 albusuri

-5 linguri de zahar

-150 grame nuca macinata

-30 grame cacao

-2 fiole  esenta de rom

-120 grame nuca tocata marunt

Pentru maia avem nevoie de :

-2 linguri de faina

-1 lingura de zahar

-30 de grame drojdie uscata (50 grame drojdie proaspata)

-80 ml lapte

Pentru uns deasupra avem nevoie:

-2 galbenusuri

-2 linguri de lapte

mac si susan

Mod de preparat:

Masuram toate ingrediente si le pregatim pentru aluat.

Faina o tinem la temperatura calda cu o seara inainte.

Punem drojdia,zaharul si laptele intr-un bol,amestecam bine si lasam sa creasca 10 minute.

Laptele il incalzim si dam deoparte,adaugam zaharul peste lapte si amestecam pana se topeste.

In bolul de la robot adaugam ouale,galbenusurile,coaja rasa de la lamaie,sarea,esentele,mierea,untul topit si racit,jumatate din ulei si laptele caldut.

Adaugam  drojdia si jumatate din faina.

Bagam bolul la mixer si dam drumul la viteza 4,lasam pana se incorporeaza toata faina.

Oprim mixerul si adaugam si restul de faina,dam drumul la mixer si lasam sa se framante bine.

Jumatate din uleiul ramas il adaugam treptat cat timp se framanta aluatul,eu am framantat 25 de minute la mixer.

Scoatem bolul si curatam aluatul bine de pe laterale,acoperim cu o folie de plastic si lasam la loc cald timp de o ora cat isi dubleaza volumul.

Inainte sa ne apucam de umplut cozonaci,pregatim umplutura.

Nucile le tocam marunt la blendar.

Batem albusurile spuma cu un praf de sare.

Adaugam zaharul treptat.

Batem bine pana se topeste tot zaharul,adaugam cacao cernuta,nucile si esenta de rom.

Amestecam incet compozitia cu o paleta de silicon si dam deoparte.

Tocam marunt nuca cu un cutit.

Dupa ce a crescut aluatul,ungem blatul de lucru cu ulei si rasturnam aluatul pe masa de lucru.

Pregatim formele cu hatia de copt.

Din aceasta reteta va iasa 2 cozonaci mari si va mai ramane o bucatica mica(din care am facut cornulete cu nuca si rahat) sau daca nu aveti forme mari va iasa 3 cozonaci mai mici.Am impartit aluatul in 4 bucati egale de cate 400 de grame fiecare,cu restul de aluat am facut cornulete.

Intindem bine cu palmele cat mai uniform.

Adaugam din compozitia de albusi,intindem bine si presaram nuca.

Rulam bine si il lipim la capete bine sa nu iasa din compozitie afara.

Procedam la fel si cu a doua bucata,rulam bine amandoua bucati si le impletim ca in imagine,le punem in forme.

Lasam sa creasca la loc caldut timp de 45 de minute.

Dupa ce au crescut ii bagam la cuptorul preincalzit la 160 de grade cu ventilatie timp de 40 de minute.Nu am mai avut baterie la aparat sa fac poza la cozonaci cand au crescut.

Dupa ce au trecut 40 de minute,ii scoatem si ii ungem cu galbenusurile batute inainte cu 2 linguri de lapte.

Deasupra presaram mac si susan si ii mai lasam 10 minute,inainte sa ii scoatem ii probam cu o scobitoare daca sunt facuti.

Daca va plac cozonaci cu rahat si stafide ,puteti adauga in compozitie.

Dupa ce ii scoateti din cuptor ii lasati sa se raceasca pana a doua zi si il dati cu folie alimentara,rezista la fel de pufosi timp de 5-7 zile la loc racoros.

Spor la treaba si sa aveti pofta 🙂

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *