Ingrediente:
-600 grame faina
-70 grame unt la temperatura camerei
-10 grame drojdie uscata(25 grame drojdie proaspata)
-300 ml lapte
-30 ml lapte pentru maia
-1 lingurita zahar pentru maia
-60 grame zahar
-1 lingurita sare
-1 lingura mac
-1 lingura susan
Pentru fiert covrigi avem nevoie de:
-3 litri de apa
-1 lingura sare
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un vas,se face o gaura in mijloc unde punem drojdia ,zaharul si 30 ml lapte.
Se formeaza o maia ce se lasa 5 minute sa creasca.
Adaugam zaharul peste lapte si amestecam pana se topeste,incalzim laptele si incepem sa framantam.
Prima data punem sarea si laptele, incepem sa framantam,adaugam cate putin si din unt.
Incorporam bine toate ingredientele pana iasa un aluat elastic,potrivit de moale.
Daca mai este nevoie, se mai adauga 1-2 linguri de apa sau de faina,in functie de gradul de umiditate al fainii..
Aluatul il punem intr-un bol curat acoperit cu folie de bucatarie.
Se lasa la crescut pentru o ora.
Cand aluatul a crescut se rastoarna pe masa de lucru si se modeleaza covrigi mai mari,mai mici dupa preferinte (in imaginile de jos).
Intre timp punem apa la foc cu sarea,cand e aproape sa de-a in clocot punem covrigei in apa si lasam cateva secunde sa fiarba.Scoatem cu o paleta si ii punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei.Presaram mac sau susan,fiecare dupa preferinte.
Bagam la cuptor pentru 10 minute la 170 de grade.
Pofta buna 😛