Prajitura cu gem si nuca

INGREDIENTE:

-700 grame faina

-150 grame zahar pudra

-1 lingurita coaja rasa de lamaie

-100 grame iaurt 22%grasime

-100 ml lapte

-250 grame unt sau untura

-2 oua

-sare

Pentru umplutura avem nevoie de:

– 750 grame gem de prune

-210 grame de nuca.

Pentru maia avem nevoie de:

-1 lingura de faina

-1 lingurita rasa de zahar

-50 ml apa

-7 grame drojdie uscata/15 grame drojdie proaspata

Pentru glazura avem nevoie de:

-250 grame de nutella

MOD DE PREPARARE:

Prima data pregatim maiaua,punem intr-un bol drojdia,faina,zaharul apa calduta,amestecam bine si lasam sa creasca zece minute.Batem untul cu zaharul 5 minute in robotul de bucatarie, daca aveti unul,daca nu aveti puteti sa bateti cu un mixer de mana.Toate ingredientele trebuie scoase din frigider cu doua ore inainte sa preparam prajitura.

Adaugati maiaua,sarea,coaja rasa de lamaie,laptele,ouale,iaurtul,faina doar jumatate de cantitate,restul adaugam treptat.Incorporam bine toate ingredientele si lasam sa creasca 40 de minute la temperatura camerei.

Trebuie sa rezulte un aluat lipicios dar in acelas timp si elastic.

Ungem blatul de lucru cu ulei inainte sa ne apucam de intins foiile.Aluatul il impartim in 4 bucati egale.

Pregatim o tava de 35/28 cm si pregatim 2 foi de hartie de copt,una o folosim pentru cele 3 foi pe care le intindem si le punem una peste alta si una o sa ramana in tava.

Gemul si nuca o impartim in trei parti egale,adica gem o sa vina 250 de grame pe fiecare foaie si nuca 70 de grame pe fiecare foaie.Intindem uniform foaia si o punem in tava,o intepam cu o furculita,adaugam gemul si intindem uniform, apoi presaram si nuca.

A doua foaie o intindem pe hartie de copt si o intorcem cu fata in jos peste prima foaie umpluta.

Tragem hartia incet si presam putin cu palmele.

Intepam cu o furculita peste tot si procedam la fel cu umatoarele doua straturi,apoi intindem gemul uniform si presaram nuca.

Dupa ce intindem si ultima foaie o intepam cu furculita si o dam la cuptorul preincalzit la 160 de grade si lasam pentru 40 de minute.Ne mai uitam din cand in cand sa nu se arda,daca cuptorul vostru coace prea rau puteti sa puneti o hartie de copt peste prajitura.

Cand este gata o scoatem din tava si o lasam pe un gratar la temperatura camerei sa se raceasca timp de 3-4 ore.
Topim nutella fie la microunde, fie pe foc la bain marie si o punem peste prajitura cand este foarte fluida si intindem uniform cu o paleta.Dam la frigider pana se intareste bine.O scotem si o portionam dupa gustul fiecaruia.


Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *